fbpx

Velkommen til SEO-junglen

Nu skal jeg give dig et kort.

Hvis du lige har kastet dig ud i at implementere SEO på din hjemmeside, kan alle de mange fagbegreber være forfærdelige at skulle finde rundt i. Derfor har jeg lavet et opslagsværk, der indeholder alle relevante SEO-begreber, så du kan få et overblik og en forståelse for, hvad det er du sidder med.

〚A〛 〚B〛 〚C〛 〚D〛 〚E〛 〚F〛 〚G〛〚H〛 〚I〛 〚J〛 〚K〛 〚L〛 〚M〛 〚N〛 〚O〛 〚P〛 〚Q〛 〚R〛 〚S〛 〚T〛 〚U〛 〚V〛 〚W〛 〚X〛 〚Y〛 〚Z〛 〚Æ Ø Å〛

SEO ABC

A som i

 • Audit

En SEO audit, eller rapport, er en analyse af din hjemmeside, som kan give et overblik over dens helbred, samt hvad der først bør prioriteres ift søgemaskineoptimering.

 • Algoritme

En algoritme er den opskrift en given kode har. Opskriften fortæller hvilke ingredienser, der skal til, for at eksempelvis en søgemaskine, kan fremvise et relevant søgeresultat.

 • Adfærdsflow

Adfærdsflow beskriver, hvordan din hjemmesides besøgende opfører sig på siden. Et kort over adfærdsflow kan findes i Google Analytics.

 • Alt tekst

Alt tekst er alternativ tekst. Det er en tekst, der indsættes på hjemmesidens billeder, når du implementerer dit søgeord. Det hjælper med at understøtte din søgeordsstrategi, ved at vise at billedet er relevant for det emne, du skriver om.

B som i

 • Black hat SEO

Black hat SEO er SEO, hvor man omgår Googles retningslinjer for søgemaskineoptimering, ved bevidst at manipulere algoritmen til at få en hjemmeside til at ranke højere. Det kan for eksempel ved at lave tvivlsom linkbuilding eller ved at spamme med søgeord. Heldigvis er Google blevet enormt gode til at spotte det. Bliver man “taget” i at lave Black hat SEO, kan man blive blacklistet på Google og ende med slet ikke at blive vist overhovedet.

 • Breadcrumbs

Breadcrumbs er “krummer”, der angiver, hvor din besøgende er på hjemmesiden. Breadcrumbs kan se ud som følger: Forside > Ydelser > Mentorforløb.

Breadcrumbs kan også hjælpe Google til at forstå, hvordan din hjemmeside er opbygget. Se evt. mere under Sitemapping.

 • Body tekst

Body tekst er brødtekst, og som oftest den tekst, der fylder mest på din side. Vi bruger ordet body tekst, eller brødtekst, når vi implemeterer søgeord og søgeordsfraser på din hjemmeside.

 • Backlinks

Backlinks er links, der peger besøgende ind på din side. Backlinks er et super vigtigt redskab i off page SEO, når der skal hentes trafik ind på siden, såvel som at underbygge autoritet og relevans.

C som i

 • Crawling

Søgemaskiner organiserer indholdet på det store internet, ved hjælp af det, der kaldes crawlers. Google crawler hedder Googlebot. Læs mere under Googlebot.

 • Content

Content er også kendt som “indhold” og beskriver det du lægger på din hjemmeside. Herpå kan man diskutere “godt” og “dårligt” content, målrettet content og værdifuldt content. Men skal du have det der gode content, kan du med fordel tage udgangspunkt i “Search intent”. Læs mere under Search intent.

 • CMS

CMS står for “Content Management System” og bruges til at bygge hjemmesider. Blandt kendte CMS er WordPress, Squarespace og Wix.

 • CSS

CSS står for “Cascading Style Sheets” og bruges til at bygge layout og formatering af din hjemmeside. Herunder tilpasning af fonte, farver og visning på forskellige skærme i forskellige størrelser.
Grunden til at CSS står nævnt i denne ABC er, at man kan kigge på CSS, hvis ens hjemmeside ikke performer særlig godt på pagespeed og/eller page experience. Disse data kan du finde på Google Search Console.

 • CTR

CTR står for “Click Trough Rate” og angiver, hvor mange der klikker sig ind på din hjemmeside fra søgemaskinen. Du kan blandt andet se din CTR i Google Search Console.

D som i

 • Duplicate content

Duplicate content betyder duplikeret indhold. Det kan være, at du har skrevet en hammerlækker tekst, du har valgt at genbruge på tværs af din side. Hvis du har en alarm på Google Search Console, der angiver duplikeret indhold på din hjemmeside, skal du holde igen med din copy/paste fingersnilde, da det er et absolut no-go for Google.

G som i

 • Googlebot

Googlebot har to crawlers: En desktop crawler der simulerer oplevelsen på en computer og en mobil crawler, der ja, du gættede det, simulerer oplevelsen på en mobil. Googlebot indsamler internettets dokumenter, med det formål at holde orden på “biblioteket”.

 • Google Analytics

Google Analytics er et analyseredskab, der hjælper dig til at få overblik over de besøgendes adfærd på din hjemmeside. Med data fra Google Analytics kan du optimere brugeroplevelsen på din hjemmeside. Læs mere om Google Analytics.

 • Google my business

Google my business er dit online visitkort – og en mulighed for at blive vist på Google, selvom du ikke har en hjemmeside.
Når du har Google My Business kan din målgruppe få en rutevejledning til din virksomhed, give dig anmeldelser, ringe dig op via mobil, se billeder fra din virksomhed og stille spørgsmål (hvis du har sat det op).

 • Google search console

Google Search Console er en kontrolrum til dig, der vil have et overblik over, hvordan din side præsterer på Google. Læs mere om Google Search Console.

H som i

 • H-tags

H-tags er overskrifter. H-tags rangerer fra H-1, der den største overskrift, til H-6. H-tags hjælper dig med at strukturere din side. Ved at bruge H-tags korrekt, gør du det lettere for søgemaskiner, at indeksere din side.

 • HTML

HTML står for Hypertext Markup Language og er standard computersprog for opbygning af hjemmesider. Det er i HTML indholdet oprettes, hvor CSS og Javascript gør din hjemmeside visuelt indbydende.

I som i

 • Inbound link

Inbound links er andre hjemmesider, der linker til dig. De er også kendt som “backlinks” eller “incoming links”. Når man arbejder med SEO, er backlinks yderst værdifulde, da de understøtter din sides troværdighed. Men vær opmærksom på, hvor du får dem fra – Google giver ikke meget for links fra suspekte spam-sider.

 • Internal link

Internal links er links fra din hjemmeside til din hjemmeside. Eks. fra blogpost til produkt. Disse links kan hjælpe med at øge brugervenligheden og navigationen på siden.

 • Indeksering

Indeksering i SEO er at din hjemmeside bliver placeret under den rette kategori i søgemaskinens hjemmeside register. Så man kan se indeksering som den aktivitet, der foretages, når din hjemmeside skal “sættes på den rette hylde på biblioteket”, så din målgruppe kan finde dig.

J som i

 • Javascript

Javascript er et programmeringssprog, der gør din hjemmeside er dynamisk. Det kan blandt andet være med animationer eller slideshow – mere eller mindre alt, der understøtter en levende, æstetisk brugeroplevelse.

K som i

 • Konvertering

Ofte når der tales om konvertering, tales der om overgangen fra potentiel kunde til betalende kunde – altså, når der har været et salg. Dette er et eksempel på en hård konvertering. Men der findes også bløde konverteringer. Det kan være, når målgruppen tilmelder sig din nyhedsmail eller downloader en freebie. 
Bløde konverteringer er nursing af leads, der kan munde ud i et salg, hvor hårde konverteringer direkte eller inddirekte salg.

L som i

 • Links

Et link er en forbindelse ifølge den store danske. Når man taler om link i web-sammenhæng, menes der en klikbar henvisning til en side eller et specifikt sted på en side.

 • Linkbuilding

Linkbuilding er en off-page praksis, der hjælper med at vise Google, at din side er relevant og troværdig. Ikke nok med, at det kan skabe mere trafik til din side, så “smitter” troværdigheden fra den side, der linker til dig, af på din side – og giver dig dermed større sandsynlighed for at ranke bedre.

 • Landingpages

Landingpages er oftest kendt som specifikke sider, der et led i en kampagne. Men der er også det, der kendes som permanente landingpages, som blandt andet består af dine undersider.

M som i

 • Metatekster

Metatekster er dét søgerne ser på Google, når de har indtastet deres søgeordsfrase. Den lange liste med blå links, du ved. Metatekster er en kort beskrivelse af, hvad den søgende kan forvente ved at klikke på din side. Best practise ved optimering af  metatekster, er at forestille sig, at metateksten er dit butiksvindue – det er her du skal lokke den søgende til at “gå ind” i din forretning.

 • Mobilanvendelighed

Mobilanvendelighed angiver hvorvidt din side er responsiv/mobilvenlig. Du kan tjekke om din side er mobilvenlig ved ganske simpelt, at gå ind på den fra din mobil og se, om den er let at navigere i. Alternativt kan du tjekke den på Google pagespeed. Mobilanvendelighed er en ranking factor hos Google, der i 2015 udmeldte, at mobilversionen af en hjemmeside crawles først, og at data herfra er med til at have indflydelse på rank.

O som i

 • Outbound link

Outbound links er links der navigerer væk fra din side. Disse links bruges til at vise Google, hvilket andet indhold, der er relevant for din side. Dermed har du også indflydelse på, i hvilken sammenhæng din side skal vises.

 • Organisk søgning

Organisk søgning er det modsatte af betalt søgning (PPC). Du kan ranke med organisk indhold, hvis du har en god SEO-strategi.

 • On-page

On-page er et udtryk, der bruges om SEO aktiviteter på hjemmesiden. Eks. implementering af søgeordsstrategi.

 • Off-page

Off-page bruges om SEO aktiviteter udenfor hjemmesiden. Eks. linkbuilding eller deling af links til din hjemmeside.

P som i

 • PPC

PPC står for pay per click og er en betegnelse for Google annoncering. Står i modsætning til organisk indhold og SEO. PPC kan dog bruges til at kickstarte en SEO-kampagne for hurtige visninger. Trafikken fra annoncering har også indflydelse på din SERP.

R som i

 • Ranking

Ranking er betegnelsen for, hvilken side du er synlig på på søgemaskinen. Ranking bruges mere som et generelt term – om man ranker godt eller knap så godt, hvor SERP er det specifikke term, hvorfra man kan trække data.

 • Rendering

Rendering er en betegnelse for den proces Googlebot gennemgår, når den “undersøger” din side.

 • Redirect

Redirect er kort sagt en henvisning fra en “gammel” hjemmesideadresse til en ny. Et eksempel er, hvis du har oprettet en ny side og slettet den gamle pendant. Så bruger du redirect. Det kan også bruges, hvis du har fået nyt domæne. Man bruger 301 redirect til permanent flytning af sider el. domæner, og 302 redirect til midlertidig flytning.

S som i

 • SEO

SEO står for Search Engine Optimization og indebærer alle de aktiviteter, du foretager dig for at blive mere synlig for din målgruppe på søgemaskiner.

 • Søgeord og -fraser

Søgeordsfraser er de ord og sætninger, du forventer din målgruppe søger på, og du ønsker, at Google bruger til at indeksere din side med.

 • Search intent

Search intent er en kategorisering af de intentioner, der motiverer til en søgning.
Man taler om fire kategorier under Search Intent: Navigation, Information, Kommerciel og Transaktion. Hver kategori beskriver den intention den søgende har, når de giver sig i kast med at søge. Baseret på Search Intent kan man optimere sin side til bedre at imødekomme den søgendes behov.

 • Sitemaps

Et sitemap viser, hvilke sider der er tilgængelige. HTML sitemapping er for brugerne og kan bl.a. ses som “breadcrumbs”. XML sitemapping er for søgemaskinen og er god at benytte sig af, hvis har rigtig mange undersider og hyppigt laver ændringer på din side. Et XML sitemap kan uploades i Google Search Console.

 • Struktur

Struktur er hjemmesidens opbygning. Her er det relevant at huske, at en intuitiv struktur er vigtig for brugere såvel som søgemaskiner. 

 • SERP

SERP står for search engine ranking page og angiver hvilket sidetal på Google (eller andre søgemaskiner), din hjemmesides meta vises på.

U som i

 • URL

URL står for Uniform Resource Locator og betyder på dansk “Enhedsressourcefinder”. URL angiver din hjemmesides adresse og er en vigtig spiller i struktur og SEO.

W som i

 • White hat SEO

White hat SEO står for alle de aktiviteter vi foretager med udgangspunkt i målgruppen, med de tekniske foranstaltninger, der tilgodeser Googles retningslinjer. Modsat Black hat SEO er det helt lovligt og primært med brugeren i fokus fremfor søgemaskinen.

Fandt du ikke det begreb du ledte efter?

Så skriv til mig på hej@tennalyng.dk. Så forklarer jeg gerne, så du kan komme videre på din SEO-rejse. OG så gør du mig en stor tjeneste ved at informere mig om, at jeg kan gøre det endnu bedre.

Lup

Skal vi finde din vinkel på SEO?

Så gå ind og læs mere om, hvordan jeg kan hjælpe netop dig under mine ydelser.